Det sker fler bostadsbränder än inbrott varje år i Sverige. Ändå saknar många svenskar rökdetektor eller brandvarnare. Trots att det är en ganska billig investering och att en rökdetektor kan göra skillnad på liv och död. De flesta bränder som orsakar dödsfall sker i hem utan rökdetektor. I den här texten kommer vi gå igenom hur enkelt och billigt det faktiskt är att installera en rökdetektor.

Vem är ansvarig för att rökdetektor finns?

Beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, villa, radhus eller fritidshus så ser reglerna lite annorlunda ut. Det är alltid fastighetsägaren som är ansvarig för att en rökdetektor installeras i bostaden. Själva underhållet av brandvarnaren ska hyresgästen stå för. Bor du i en bostadsrätt så är det föreningens styrelse som ska se till att det finns brandlarm men det är personen som äger bostadsrätten som ska underhålla dem. Bor du i hyreslägenhet så ska din hyresvärd sätta upp en rökdetektor men du som hyresgäst ska se till att den fungerar. När det gäller villa, radhus eller fritidshus så är det den som äger fastigheten som är ansvarig för både själva installationen av rökdetektorn och underhållet av den.

Var ska jag sätt upp min rökdetektor?

Rökdetektorn ska installeras i taket mitt i rummet, alltid minst 50 centimeter från en vägg. Kan du inte sätta upp den i taket så kan du också montera den på väggen även om det är bättre att ha den i taket. Det ska alltid finnas en detektor i eller i anslutning till sovrummet. Då är du säker på att du hör dem om de skulle aktiveras när du sover. Du bör också ha en rökdetektor nära köket. Installera dem helst inte i köket för då kommer larmet sätta igång så fort du lagar mat eller har ugnen på. Du bör inte installera rökdetektorn nära fuktiga utrymmen som till exempel badrum eller tvättstuga. Fukt och kondens kan skada larmet. Du bör heller aldrig sätta upp en rökdetektor nära ventilationssystem för då kan det lätt samlas smuts och damm i larmet.

Hur sköter jag om mitt larm?

Du bör testa rökdetektorn regelbundet, minst en gång varje halvår. Det räcker med att trycka på testknappen för att se om larmet sätter igång. Låter den inte så kan du behöva byta batteri. Fungerar den fortfarande inte efter att du har bytt batterierna så måste du köpa en ny rökdetektor. Du rengör enklast ditt brandlarm genom att dammsuga bort smuts och damm.